Osho: Változás

Megfigyelésem szerint sosem szabad erőfeszítéseket tenni azért, hogy megváltoztassuk a dolgokat, mert az erőfeszítés inkább nehezebbé, mint könnyebbé teszi a helyzetet.
Az elméd kötődik valamihez, és most ugyanez az elme próbálja leválasztani magát. A legtöbb, amit elérhet, az elfojtás, sosem fog tudni valóban leválni. Ahhoz, hogy a valódi leválás bekövetkezzen, az elmének meg kell értenie, miért alakult ki a kötődés. Felesleges azon igyekezned, hogy minél hamarabb eldobd, inkább nézd meg, miért van ott. Nézz bele a mechanizmusába, nézd meg, hogyan működik, hogyan jött be: milyen körülmények, milyen tudatosság segítette, hogy megjelenjen. Egyszerűen érts meg mindent körülötte. Ne siess eldobni, mert azok az emberek, akik sietve eldobják a dolgokat, nem adnak elég időt maguknak a megértésre.
Amint megérted, hirtelen azt veszed észre, hogy kisiklik a kezed közül; már nem is kell eldobnod. Semmi sincs ott más okból, mint egy félreértés eredményeképpen. Valamit félreértettél; ezért van ott. Értsd meg helyesen, és eltűnik. Mindaz, ami bajt okoz, olyan, mint a sötétség. Hozz fényt - egyszerű fényt, mert a fény puszta jelenlétében nem létezik többé a sötétség.

Nincsenek megjegyzések: